Välja privat övningskörning eller körskola?

Att ta körkort privat behöver inte skilja sig så mycket från körskola. Men det krävs att du kommer bra överens med den du tar övningslektioner med och att personen som övningskör med dig är ansvarsfull och uppdaterad om teori och regler. Här kommer lite tips för att minimera kostnaden vid övningskörning och vad du kan tänka på. 

Hur väljer jag mellan privat övningskörning och körskola?

Det kan vara ett svårt val att välja mellan om man ska utbilda sig privat eller i körskola. Körskola vs privat övningskörning är dock i stor utsträckning en smaksak och handlar om personkemi mellan de inblandade. Om din privata övningslärare skriker och är väldigt orolig är det kanske ingen bra ide alls, även om ni sparar pengar på det.

Alternativa sätt att spara pengar vi övningskörning

Det går ju även att spara in kostnader genom att göra dina teoriprov privat, vilket ofta leder till kostnadsbesparingar på 2000-4000 kr. Prova själv med några gratis körkortsfrågor och om du inte lär dig lättare med videos från hemmet, än att sitta på en stökig körskola?

Vanliga anledningar att övningsköra med föräldrar eller anhöriga

Att övningsköra privat är bra av den anledningen delvis för att det kostar mycket mindre än att ta sin övningskörnings lektioner hos en trafikskola. Det är dock alltid så att personen som är handledaren vid en privat övningskörning tog körkortet för så pass länge sedan att reglerna och lagarna som personen kan oftast är utdaterade, då kan det göras många missar i regler och lagar vilket kan resultera i att det går dåligt på en uppkörning. Genom att göra övningskörning genom en trafikskola så får man professionell hjälp med att åtgärda alla fel man gör direkt men det kostar dock betydligt mer.

Det som många gör när de ska ta körkort och inte riktigt kan välja mellan privat vs körskola är att man tränar upp sin körvana privat, det vill säga att man lär sig hantera bilen utan problem – dock utan att speciellt bra kunna regler och lagar. Sedan köper man sig några körlektioner på en körskola för att komplettera utbildningen med dess lagar och regler som krävs för att klara av uppkörningen och därmed också ta körkortet.

Har du sett något som vi missat på Intensivkurs.se?
Skicka gärna förslag på hur vi kan göra webbplatsen bättre.