Körkort för bil: Privat, via trafikskola eller distanskurs?

Att ta körkort för bil tar olika lång tid beroende på hur du väljer att gå tillväga. Du kan välja att ta körkortet privat, gå till trafikskola/körskola eller göra delar av körkortet på distans.

Ta körkort via en intensvkurs till bil via trafikskola / körskola

Det absolut vanligaste sättet att ta körkort på, är att gå till trafikskola eller körskola som det också kallas.

En trafikskola är ett företag som utbildar dig och hjälper dig hela vägen genom ditt körkort.

Du kommer få läsa teori från de nyaste böckerna, få hjälp när du behöver det, och träna på prov som liknar vägverkets prov.

Vid övningskörningen ger körläraren eleven tips, råd, hjälp och korrigering av körningen.
Körläraren är alltid en utbildad körlärare och ger därför mycket bättre körundervisning än vad en förälder i regel gör.

Oftast får trafiklärarna/körlärarna träna bort beteende som eleverna har fått av sina föräldrar.

Teori hos körskola?

Hos en trafikskola/körskola köper man böcker för den teoretiska delen av ett körkort, samt lektioner i körkortsteori.

Har man själv gamla böcker av en annan tillverkare eller årtal som trafikskolan/körskolan använder, så rekommenderar de att man köper de nya böckerna som trafikskolan/körskolan arbetar med då de oftast undervisar parallellt med bokens innehåll.

Trafikskolan förser en sedan med lektioner i teori som man köper av dem. Man gör sedan deltest på den teorin med hjälp av prov eller tester som visar om man har förstått trafikreglerna eller inte, allt för att ni skall lyckas få ert körkort så snabbt och säkert som möjligt.

Testen brukar göras efter avslutade kapitel i teoriboken. Klarar man testen så visar det att man har god kunskap i det teoretiska. När man har läst hela boken och gjort klart deltesterna så kan man göra simulerade teoriprov. Man sätter sig vid en dator och svarar på frågor som liknar de frågor som vägverket har i de riktiga teoriproven.

Klarar man sig bra på teoriproven hos trafikskolan så är det dags att boka till hos vägverket för teoriprov, även kallat uppskrivning. Bokning hos vägverket sköter körskolan åt en. Provet får man göra själv!

Praktik hos trafikskola/körskola

Hos en trafikskola/körskola köper man lektioner där körlärare och bil ingår.
Körläraren sitter med i bilen under hela lektionen och säger till dig hur du ska köra, både på ett säkert och miljövänligt sätt.

Bensin betalar du inte, och du behöver heller inte ha en egen bil. Trafikskolan/Körskolan tillhandahåller en bra och säker bil.

En trafikskole/körskolebil är utrustad med dubbelkommando, dvs bromspedal och kopplingspedal på passagerarens sida där körläraren sitter. Så om du skulle hamna i en stressig situation så reder körläraren ut det.

När du har en körlärare i bilen får du också mycket bättre råd om din körning än vad en förälder kan erbjuda.

Körläraren har extra speglar i bilen så han vet att du tittar på saker som du borde, tex att du håller blicken i backspeglar ofta och att din blick är rörlig.

Körläraren har årslånga utbildningar och ger råd som är korrekta och skriker inte på dig när du gör fel som en förälder kan göra. Du blir i stort sätt garanterad att den körstil som du blir lärd är den som vägverket anser vara lämplig till ett körkort för bil.

 

Ta körkort till bil privat

Att ta sitt bilkörkort privat är ganska ovanligt och svårt, men oftast det billigaste.

Teori privat

När du är privatist får du köpa dina böcker själv. Det är inte svårt att få tag på böcker från en trafikskola, vägverket, eller förlag.

Böckerna kostar runt 800 kr beroende på bok och extramaterial.
Inlärningen står du som privatist för själv. Böckerna innehåller alltid någon form av träning genom frågor på innehållet.

Du har ingen riktig utbildad lärare som du kan fråga om hjälp när du är privatist, men du kan kanske fråga någon som har körkort. Går man i skolan kan man oftast välja trafikkunskap som kurs, där du får material så som bok och träningsuppgifter gratis. På så sätt går man i skolan igenom samma sak som man gör hos en trafikskola.

Teoriprovet bokar du enkelt genom vägverket och planerar själv ut vilken datum som passar bäst.
Skulle man inte klara av teoriprovet så behöver du oftast inte vänta lika länge på att avlägga nytt prov som om du går hos körskola. Ibland har de öppna platser för uppskrivning redan dagen efter, så du kan göra om provet redan nästa dag.

 

Praktik privat

Är man ute på vägen som privatist med en förälder eller med någon annan privatperson som handledare så får man vara försiktig.

Handledaren kanske inte lär ut helt korrekt vad vägverket vill att du ska tänka på när du kör.
Tänk alltid på att handledaren vid privat körning inte har utbildning för att kontrollera hur andra kör även om handledaren i sig kör mycket bra, kanske denna inte uppfattar allt som du ska tänka på enligt vägverkets normer.

Du får korrekta bemärkningar på din körning som du kan lita på även vid uppkörningen hos vägverket.

Uppkörning kan du boka via en trafikskola, då du får låna bil med dubbelkommando. Har du själv en bil med dubbelkommando så kan du använda denna på uppkörningen. Den måste dock vara besiktigad, försäkrad och skattad, samt körduglig enligt vägverkets regler.